Column: Ergernissen in de trein

De Zwaluwhoeve-express

Het reizen met de trein is voor mij een noodzakelijk kwaad. Natuurlijk vind ik het wel lekker dat er voor mij gereden wordt, als er gereden wordt, maar er zijn ook een hoop ergernissen te beleven in mijn kostbare treinuurtjes. Het gaat dan niet alleen om de vertragingen of het missen van aansluitingen, maar vooral om het gedrag dat mensen ongegeneerd vertonen tijdens hun treinritten.

Zo zat ik laatst in de intercity van Amsterdam naar Utrecht tegenover een meisje dat ijverig haar nagels zat te vijlen. De huid- en nagelschilfers vlogen alle kanten op. De sneeuw was buiten inmiddels in zijn geheel weggetrokken maar binnen in de trein leek het opnieuw een strenge winter te worden. Met af en toe een veeg over haar schoot, raakten de menselijk deeltjes als een tornado de grond. Naast mij zat een buitenlandse man te lezen in de Bijbel die hij op de Utrechtse bazaar gekocht leek te hebben, dit verraadde het zakje waar de Bijbel uit tevoorschijn kwam.  Ze leek zich niets van de andere passagiers aan te trekken en ging op een ietwat agressieve manier verder met het schuren van haar, inmiddels tot op het vlees gekorte nagels. Het geluid van de vijl tegen haar harde kloven drong door mijn muziekoordoppen heen. Na enkele minuten keerde de rust terug. De vijl werd in een doorzichtig hoesje geschoven en  kreeg een plaatsje in één van de vakjes van haar rugtas.

Tot de verbazing en teleurstelling van de gehele coupé, was de beautybehandeling nog niet ten einde. Uit een ander vakje kwam een grote deo-roller tevoorschijn. Nu heb ik sowieso al iets tegen deo-rollers, waarbij ik het gevoel heb dat je eerder je zweet uitsmeert dan maskeert, maar dat terzijde. Nu was het zo dat onze dame in kwestie, deze ochtend besloten had een coltrui aan te trekken. Geen ideale situatie dus om nonchalant een deodorantje tussendoor te piepen. Met ingehouden adem wachtte ik benieuwd op de gekozen aanpak. De col werd opgerekt tot net boven haar decolleté en de te bewerken oksel werd zichtbaar ingebalsemd. De buitenlandse man keek met een frons boven zijn bijbel uit. De andere oksel werd op identieke wijze behandeld. Ook de deo-roller mocht weer mee in haar rugtas.

Helaas ging er nog een vakje open. Daar was hij dan: het gevreesde der gevreesde kwam in slow motion te voorschijn. Het beeld dat straks de gehele coupé zal ruiken naar sterke chemicaliën drong  mijn hersenen binnen. Het ging hier om een blanke nagellak van de Hema. Het zwarte dopje werd losgeschroefd en de walm drong mijn neusgaten al binnen. Het meisje bracht haar neus naar het flesje en snoof de aceton in haar op. Toen gebeurde er iets ongelooflijk onverwachts. Het meisje kreeg een heldere ingeving en scheen ingeschat te hebben dat dit toch niet zo’n goed idee was. Het dopje werd weer teruggeschroefd en mocht in haar rugtas wachten op een  geschikter moment. Er leek een verlichte en opgeluchte zucht door de trein te trekken. Het meisje schoof haar tas aan de kant, stopte haar afgeranselde handen in haar jaszakken en ruste haar hoofd tegen de rand van het raam. Ze sloot haar ogen en leek tevreden met haar behandeling. Met ondergesneeuwde schoenen draaide ik de volumeknop van mijn Ipod nog wat hoger en besloot ik mij weer te richten op mijn eigen leventje. Morgen weer een dag vol treinreizen, het zal mij benieuwen.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Column: Ergernissen in de trein

  1. Fernando says:

    Zo herkenbaar dit verhaal..Ik vind het zo erg als ik in de trein zit en mn nagels aan het doen ben dat er tegenover je iemand zit die zn volume van zn ipod zo hard zet dat je gedwongen mee moet luisteren met ieder nummer… Bljft leuk de trein!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s